maandag 5 april 2010

Couscous met Zuiderse Groenten

Ingredienten:

250 g couscous
100 g gekookte kikkererwten
200 g seitan
3 gehakte uien
1 rode paprika
1 groene paprika
2 courgettes
1 aubergine
2 tomaten
2 wortelen
3 gehakte teentjes knoflook
4 takjes peterselie
peper- curry-komijn-tijm-laurier-tamari
olijfolie
zeezout

Werkwijze:

Bereid de couscous volgens de basisbereiding.
Was en snij de groenten in vrij grove stukken.
Fruit de ui en wortel in olijfolie en voeg kokend water bij tot deze ongedompeld zijn.
Breng aan de kook met kruiden en peterselie.
Voeg na 10 min. de paprika en aubergine toe en wat later ook de courgette en tomaten.
Bak ondertussen de stukjes seitan in wat olie en voeg tamari naar smaak toe.
Meng de seitan en de kikkererwten met de groenten en laat nog even sudderen.
Dien op in een diep bord met enkele lepels bereide couscous.

Volkorenbrood met natuurdesem

Niet zo lang geleden aten we in onze streken nog zo'n 800 gram brood per dag. Het dagelijks brood was dan ook een belangrijk onderdeel van ons menu. Thans consumeren we gemiddeld 150 gram brood per dag, en dan is dat meestal wit brood zonder voedingswaarde, en louter om te worden belegd met vleeswaren, kaas, jam, wat niet altijd gezonde produkten zijn.

Biologisch volkoren zuurdesem brood is rijk aan vezels, eiwitten vitaminen en mineralen en profiteert van de voedingswaarde die de samenstellende graansoorten bezitten. Die voedingswaarde wordt nog versterkt door de werking van zuurdesem.

Quinoa met Walnoten en Kruiden

Ingredienten:

1/2 el rozemarijn
1/2 el gehakte basilicum
1/2 el marjolein
2 el olijfolie
1/2 kop geroosterde en fijn gehakte walnoten
3 koppen gekookte quinoa
2 tomaten in blokjes
1 el jonge miso
gehakte peterselie
1 tl zeezout

Werkzijze:

Meng alle ingredienten behalve de peterselie en plaats een uur in de koelkast om de aroma's volledig tot hun recht te laten komen.
Versier met de gehakte peterselie.

Quinoa Taboule

Ingredienten:

4 koppen quinoa
1/2 kop gehakte peterselie
2 el gedroogde munt
2 gehakte teen knoflook
1 el gedroogde basilicum
1 kop citroensap
10 zwarte olijven
1 tl zeezout
1 tl witte peper
blaadjes verse munt

Werkwijze:

Meng alle ingredienten behalve de olijven en plaats een uur in de koelkast om de aroma's volledig tot hun recht te laten komen. Versier met olijven en een vers blaadje munt.

Misosoep

Miso is een gefermenteerde sojabonenpasta die boordevol afweerbevorderende mineralen en energieoppeppende B-vitaminen zit. Je vindt miso als poeder of pasta in de natuurvoedingswinkel en hij mag niet in je keukenkastje ontbreken!


Ingredienten:

4 personen

1 teentje knoflook
stukje verse gemberwortel in dunne plakjes
1 pakje instant misosoep
100g visfilet zonder vel in stukken
1 rode paprika in kleine stukjes
1 paksoi in dunne reepjes
2 bosuitjes
handje taugé
8 peultjes in stukken


Werkwijze:

Breng in een middelgrote pan 500 ml water aan de kook.
Doe de knoflook, gember en misosoep erin.
Kook alles 1 minuut en voeg de vis toe met de paprika en peultjes.
Breng alles weer aan de kook en schep met een schuimspaan het schuim van het oppervlak.
Laat de soep 2 minuten doorkoken.
Doe de paksoi en de bosuitjes erbij en kook alles nog een minuut.
Verdeel de soep over de soepkommen.
Doe de taugé erbij en serveer onmiddelijk.

TIP: voeg japanse noodles toe voor een stevige maaltijd!

Granen

Granen zijn ons basisenergievoedsel. Hele ongeraffineerde granen zijn niet alleen een goede bron van complexe koolhydraten, maar ook van voedingsvezels, vitaminen B, vitaminen E, calcium, magnesium, kalium, ijzer, zink, koper en seleen. Onderzoek toont aan dat een voeding met veel ongeraffineerde granen het cholesterolgehalte verlagen en de bloedsuikerspiegel in balans houdt. Granen passen perfect bij al mijn gerechten met bonen en maken van salades volledige maaltijden. Probeer in plaats van tarwe of rijst te varieeren met deze verschillende graansoorten.



Boekweit
Bulgur
Couscous
Gerst
Gort
Gierst
Haver
Quinoa
Spelt
zilvervliesrijst


Het is gewoon verbluffend vast te stellen hoezeer granen wereldwijd het traditioneel en natuurlijk hoofdvoedsel vormden. En met wat een verscheidenheid! Gerst, gierst, boekweit- om maar verschillende graansoorten te noemen die ook in onze contreien werden gegeten- werden tot de vorige eeuw nog overal ter weleld geteeld.

In Zuid-Europa werd vooral tarwe, rijst, mais en gierst verbouwd, terwijl in de koudere streken, rogge, boekweit, haver en gerst dagelijks op tafel kwamen. Heden ten dage zijn deze graansoorten vrijwel volledig van het menu verdwenen en de varieteitendie bij ons nog bekend zijn beperken zich tot tarwe en rijst.

Niet alleen behoren deze rijke granen niet meer tot het dagelijks menu, de enkele die nog wel op tafel komen zijn bovendie geraffineerd, dus ontdaan van hun kostbare voedingsbestanddelen. Wit meel, wit brood, witte rijst danken hun kleur alleen aan de industriele raffinagebewerkingen, waarbij soms tot 50% van de bestandsdelen uit de granen is verwijderd en wordt doorverkocht aan andere sectoren zoals veevoerbedrijven, pharmaceutische industrie, enz.

Met andere woorden, de huidige graanprodukten hebben vrijwel geen voedingswaarde meer en, in tegenstelling tot de granen die onze voorouders aten, vervullen ze al lang niet meer de rol van basisvoeding.

De consumptie van granen, voorgeschreven in vegetarische dieten en steeds vaker aangeraden door artsen in het kader van en evenwichtige voeding, is ook sterk aanbevolen ter preventie van kanker en hart- en vaatziekten wegens hun rijkdom aan vezels en vitaminen A en C.
Bovendien- en dat zal heel wat mensen interesseren- zijn volle granen, anders dan geraffineerde granen uitstekend voor de lijn. Dankzij hun natuurlijke evenwichtige samenstelling zal ieder zijn ideale gewicht, bepaald door de eigen contitutie, probleemloos kunnen aanhouden. Een menu van volle granen is dan ook sterk aanbevolen in een vetarm dieet.