donderdag 10 juni 2010

Kabeljauwschotel met kikkererwten en spinazie

Ingrediƫnten:


2 eetl. olijfolie
1 ui, vergesnipperd
1 groene chilipeper, zaad verwijderd en fijngesneden
2 wortels, geschrapt en in stukjes
2 stengels bleekselderij, in stukjes
40 g verse gemberwortel, geschild en fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
6 groene kardemompeulen, alleen de zaadjes
1 theel. gemalen kurkuma
5 dl kokendhete vis-, kippen- of groentebouillon
600 g dikke kabeljauwfilet, zonder vel en in blokjes van 2-3 cm
400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
500 g tomaten, ontveld en in vieren
150 g diepvriesdoperwten
250 g jonge spinazie

 
Bereidingswijze:


Verhit de olijfolie in een grote, diepe koekenpan en schep hierin ui, chilipeper, wortel bleekselderij, gember, knoflook en kardemomzaad even om. Smoor de groenten 5 minuten afgedekt op matig vuur.

Roer de kurkuma door de groenten, De bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Draai het vuur laag en laat de groenten 10 minuten zachtje koken tot ze bijna gaar zijn.

Kabeljauw, kikkererwten, tomaat en doperwten toevoegen. Schep alles voorzichtig door elkaar en zorg dat u daarbij de vis niet breekt. Breng de visschotel net aan de kook en schep de spinazie erop (omscheppen hoeft niet). Verwarm het gerecht afgedekt nog 5 minuten op een laag vuur tot de vis stevig en gaar is en de spinazie geslonken.

Werk de spinazie met een vork voorzichtig door de visschotel. Schep het gerecht in diepe borden en serveer direct.

Pittige rijst met kikkerewtenschotel

Ingrediƫnten:



1 eetl. plantaardige olie
1 ui, in ringen
3 eetl. niet te scherpe currypasta
175 g basmatirijst, afgespoeld
5 dl kokendhete groentebouillon
1 zoete aardappel (bataat), geschild en in blokjes
4 middelgrote tomaten, in kleine stukjes
25 g gele rozijnen
400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
3 eetl. korianderblad, fijngesneden
50 g ongezouten cashewnoten, grofgehakt


Bereidingswijze

Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de uienringen 7 minuten voortdurend omscheppend tot ze licht kleuren. De currypasta erdoor roeren en de uienringen nogmaals ong. 1 minuut fruiten.

De rijst door het uienmengsel scheppen, bouillon, bataat, tomaat en rozijnen toevoegen, de pan aan de kook brengen en het vuur vervolgens laag draaien. Laat de rijst afgedekt 20-25 minuten af en toe omscheppend zachtjes koken tot hij beetgaar is en alle vocht is opgenomen. Zo nodig nog wat bouillon toevoegen als het geheel te droog dreigt te worden.

Schep de kikkererwten erdoor en laat deze goed warm worden. Wat zout, peper en koriander toevoegen. Strooi de cashewnoten erover en serveer.