zondag 21 februari 2010

Chinese Rijsttafel (recept van Anieke)

Roerei met Tofoe

*Let op voor 4 personen

Ingredienten:

blok zachte tofoe
4 eieren
mesp zout
bosuitje
1 el rijstwijn
3 el olie
4/5 el groentebouillion

Werkwijze:

Tofoe (in blokjes) in pannetje water koken (2 min), met schuimspaan uit de pan halen en apart houden

De eieren al roerende bakken in 1,5 el olie samen met het zout, bosui, en helft rijstwijn
Tofoe bakken in andere pannetje met 1,5 el olie, daarna groentebouillion en rest rijstwijn toevoegen
Roereimengsel bij Tofoe voegen en doorelkaar mengen, nog even doorbakken


Paksoi met Sojasaus

Ingredienten:

Paksoi
scheut zonnebloemolie

paar druppels sesamolie (overheerst snel!)
sojasaus (naar smaak)
oestersaus (naar smaak)

Werkwijze:

Breng het water met zonnebloemolie aan de kook en hou het kokend.

Voeg de paksoi toe (niet te veel tegelijk)
Haal de paksoi er na maximaal 2 min. met een schuimspaan uit en laat goed uitlekken
Meng de paksoi met de oestersaus, sojasaus en sesamolie

Geroerbakte Rijstnoodles met Zalmfilet

Ingredienten:

zalmfilet in blokken
brede platte rijstnoodles
1 sjalotje
2 teentjes knoflook
1/5 rood pepertje
2 el sojasaus
2 el chilisaus
koriander

Voor de marinade:

2 el olie
1/5 rood pepertje
geraspte schil en sap van een limoen
1 el vissaus

Werkzijze:

Marinade klaarmaken.
Zalmfilet in mengsel leggen en 2 uur in laten trekken.
Olie verhitten in wok met alle overige ingredienten zalmfilet mengsel roerbakken (3min).

Al deze gerechtjes zijn lekker met pandanrijst, basmati rijst of witte rijst.


Hier nog wat info over rijstsoorten:

PANDANRIJST
Ook wel thaise of jasmijnrijst genoemd.
Deze rijst wordt gearomatiseerd met het blad van de pandanpalm. Na het koken is de rijst zacht en licht kleverig.

BASMATIRIJST
Deze rijstsoort komt uit India en Pakistan. Hij heeft een lange, slanke korrel en een verfijnde, aromatische smaak. Basmatirijst wordt veel gebruikt in de Indiase en oosterse keuken.

WITTE RIJST
Witte rijst wordt licht geslepen, waardoor een deel van de vitaminen en mineralen behouden blijft en de kooktijd aanzienlijk wordt verkort.

ZILVERVLIESRIJST
Deze rijst in ongeslepen waardoor het zilvervlies behouden blijft. In dit vlies zitten heel wat vezels, vitaminen en mineralen.

JAPANSE RIJST
Een rijstsoort met een ronde korrel, ideaal voor het maken van sushi omdat deze kleverig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten