zondag 9 mei 2010

Lekkere nagerechten

Bananen met honing-yoghurtsaus (2 personen)


Ingrediënten:

- 2 middelgrote bananen

- 1 tl gesmolten boter

- 1 tl citroensap

- 250 - 300 ml magere yoghurt

- 1 eetlepel honing (natuurwinkel)

- snufje kaneel

Bereiding

Pel de bananen, halveer ze en snij elke helft in de lengte door. Leg de acht stukken banaan in een ondiepe vuurvaste schaal. Meng de gesmolten boter en het citroensap door elkaar en bestrijk de bananen met dit mengsel. Zet de schaal ongeveer 3 tot 4 minuten onder de gril op 12-14 cm afstand van de gril, tot ze lichtbruin zijn. Meng intussen de yoghurt en de honing door elkaar. Als de bananen klaar zijn, verdeelt u ze over twee schaaltjes en schenk hier de yoghurtsaus overheen. Bestrooi het gerecht met wat kaneel en dien het direct op als de bananen nog warm zijn.

Abrikozenkwark

Ingrediënten:

- 200 gr. gedroogde ongezwavelde abrikozen (natuurwinkel)

- 350 gr. Geitenkwark of soyayoghurt (natuurwinkel)

- honing of diksap naar smaak

- 100 gr. muesli (havervlokken, quinoavlokken, geroosterde zonnebloempitten, gehakte hazelnoten)

Bereiding

Abrikozen 60 min. weken in lauw water, afgieten en pureren. De kwark zonodig zoeten met honing of diksap. 4 Longdrinkglazen vullen met om en om een laagje abrikozenpuree, kwark en muesli.

Tip: neem in het seizoen verse abrikozen.

Tofu-bessenkwarktaart



Ingrediënten (voor 6 personen)

425 gram stevige tofu

300 gram schapenyoghurt

1 ½ zakje gelatinepoeder of gelatineblaadjes

175 gram biologische verse frambozen, bramen, bosbessen (zijn ook in de diepvries in de natuurwinkel)

100 ml biologische appelsap

2 eetlepels bosbessen of bramen fruitbelegjam (jam zonder suiker in de natuurwinkel)



Voor de bodem:

50 gram biologische roomboter

2 eetlepels biologische appelsap

115 gram biologische havervlokken (of andere vlokken)





Bereiding van de taartbodem



Verhit de roomboter en appelsap in en pan (geen tefal) langzaam tot de boter is gesmolten. Plet de vlokken en roer ze door het boter-appelsap mengsel.

Doe het mengel in een ronde springvorm van 23 cm in doorsnee en druk het met uw vingers stevig aan tegen de taartvorm (blijven uw vingers plakken aan het mengsel dan kunt u ook de bolle kant van een lepel of spatel nemen). Laat de bodem afkoelen en hard worden in de koelkast.





Bereiding van het kwarkmengsel

Pureer de tofu samen met de yoghurt. Week de gelatine(volg de aanwijzingen op het pakje/zakje) in het appelsap en verwarm deze om de gelatine op te lossen.

Roer het gelatinemengsel door de tofumassa. Verdeel de tofu over de bodem en zet de taart 1-2 uur in de koelkast. Als de taart afgekoeld is kunt u de taart bodem op een omgekeerd bord zettenen en de springvorm langzaam en voorzichtig naar beneden laten zakken. Leg het zachte verse fruit (diepvriesfruit eerst ontdooien en uit laten lekken) op de kwarktaart. Maak het geheel af door de fruitbelegjam voorzichtig op het fruit te smeren. (natuurlijk glansmiddel).





Tofu-dadelijs



Ingrediënten (voor 4 personen)

250 gram ontpitte dadels

600 ml biologische troebele appelsap (natuurwinkel)

150 ml ongezoete sojamelk

300 gram stevige tofu (uitgelekt en in blokjes gesneden

2 theelepels kaneel





Bereiding

Doe de dadels met 300 ml appelsap in een pan (geen tefal) en laat dit 4 uur trekken. Kook de dadels 10 minuten op een laag vuurtje en laat ze afkoelen. Haal een kwart van de dadels met een schuimspaan uit de pan. Hak ze grof en houd ze apart.



Pureer de resterende dadels in een keukenmachine. Voeg het kaneel toe en pureer alles met de resterende appelsap tot een gladde massa. Voeg telkens een paar blokjes tofu toe en pureer opnieuw. Voeg de sojamelk toe.



Schenk het gladde mengsel in een plastic bak en vries het 4 uur in. Klop het een keer met een vork om, zodat de ijskristallen breken. Klop het weer glad, roer er wat gehakte dadels door en vries het 2 tot 3 uur tot het stevig is. Schep enkele bolletjes ijs in een dessertglas en serveer de bolletjes met de resterende gehakte dadels.



Opmerking: omdat tofu geen zuivelproduct is, zult u het ijs niet helemaal glad krijgen. (dus maakt u zich geen zorgen om de kleine stukjes).





Tofumousse met mango en kokos



Ingrediënten (voor 4 personen)

2 biologische rijpe mango’s

150 ml kokosroom (natuurwinkel)zonder suiker

200 gram zachte tofu

1 theelepel sinaasappelhoning (natuurwinkel) of zonnebloemhoning

Takje munt als versiering

8 gewelde ongezwavelde biologische abrikozen als versiering





Bereiding

Schil de mango en snijd langs de pit het vruchtvlees in stukjes. Doe de mango met de kokosroom en de zachte tofu in een keukenmachine. Voeg de honing toe en pureer alles tot een gladde moes. Schenk deze in gezellige glazen. Garneer met een takje munt en 2 gewelde abrikozen.

Perzik–tofu-melba (4 personen)



Ingrediënten

4 biologische perziken

frambozen, ter garnering

4 el. sojayoghurt, voor erbij





Voor de vanillesaus



700 gr. zachte tofu

1 eetlepel honing

100 ml. appelsap

2 druppels vanille-essence





Voor de frambozensaus

300 gr. verse of diepgevroren frambozen.

Bereiding



Laat vier wijde dessertglazen in de vriezer koud worden.

Verwerk voor de vanillesaus de tofu en de honing in een keukenmachine samen met het appelsap en de vanille-essence tot een gladde massa. Schep de saus in een kom. Zet de kom tot nader gebruik in de koelkast.

Pureer voor de frambozensaus op vier na alle frambozen in een keukenmachine. Haal de glazen uit de vriezer en vul elk glas met twee halve ontpitte perziken en wat vanillesaus. Giet hier wat frambozensaus op.

Schep er een flinke lepel sojayoghurt bij en decoreer het nagerecht voor het serveren met de bewaarde verse frambozen.





Variaties



U kunt nectarines gebruiken in plaats van perziken.



Deze sauzen zijn ook heerlijk met meloen. Snijd twee kleine, goed gekoelde kanteloepen horizontaal doormidden en schep de zaden eruit. Vul de holten met vanillesaus en verse frambozen en schep de frambozensaus erop. Laat de soja-yoghurt dan achterwege.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten