maandag 5 april 2010

Granen

Granen zijn ons basisenergievoedsel. Hele ongeraffineerde granen zijn niet alleen een goede bron van complexe koolhydraten, maar ook van voedingsvezels, vitaminen B, vitaminen E, calcium, magnesium, kalium, ijzer, zink, koper en seleen. Onderzoek toont aan dat een voeding met veel ongeraffineerde granen het cholesterolgehalte verlagen en de bloedsuikerspiegel in balans houdt. Granen passen perfect bij al mijn gerechten met bonen en maken van salades volledige maaltijden. Probeer in plaats van tarwe of rijst te varieeren met deze verschillende graansoorten.



Boekweit
Bulgur
Couscous
Gerst
Gort
Gierst
Haver
Quinoa
Spelt
zilvervliesrijst


Het is gewoon verbluffend vast te stellen hoezeer granen wereldwijd het traditioneel en natuurlijk hoofdvoedsel vormden. En met wat een verscheidenheid! Gerst, gierst, boekweit- om maar verschillende graansoorten te noemen die ook in onze contreien werden gegeten- werden tot de vorige eeuw nog overal ter weleld geteeld.

In Zuid-Europa werd vooral tarwe, rijst, mais en gierst verbouwd, terwijl in de koudere streken, rogge, boekweit, haver en gerst dagelijks op tafel kwamen. Heden ten dage zijn deze graansoorten vrijwel volledig van het menu verdwenen en de varieteitendie bij ons nog bekend zijn beperken zich tot tarwe en rijst.

Niet alleen behoren deze rijke granen niet meer tot het dagelijks menu, de enkele die nog wel op tafel komen zijn bovendie geraffineerd, dus ontdaan van hun kostbare voedingsbestanddelen. Wit meel, wit brood, witte rijst danken hun kleur alleen aan de industriele raffinagebewerkingen, waarbij soms tot 50% van de bestandsdelen uit de granen is verwijderd en wordt doorverkocht aan andere sectoren zoals veevoerbedrijven, pharmaceutische industrie, enz.

Met andere woorden, de huidige graanprodukten hebben vrijwel geen voedingswaarde meer en, in tegenstelling tot de granen die onze voorouders aten, vervullen ze al lang niet meer de rol van basisvoeding.

De consumptie van granen, voorgeschreven in vegetarische dieten en steeds vaker aangeraden door artsen in het kader van en evenwichtige voeding, is ook sterk aanbevolen ter preventie van kanker en hart- en vaatziekten wegens hun rijkdom aan vezels en vitaminen A en C.
Bovendien- en dat zal heel wat mensen interesseren- zijn volle granen, anders dan geraffineerde granen uitstekend voor de lijn. Dankzij hun natuurlijke evenwichtige samenstelling zal ieder zijn ideale gewicht, bepaald door de eigen contitutie, probleemloos kunnen aanhouden. Een menu van volle granen is dan ook sterk aanbevolen in een vetarm dieet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten